Ⅰ.Vocabulary and Structure 15%
Directions:There are fifteen incomplete sentences in this part.For each sentence there are four choices marked A,B,C and D.Choose the ONE that best completes the sentence.
()1.Brush pensbamboo and wood,some paperwood and bamboo.
A.are made from,is made of B.make from,makes of
C.are made of,is made from D.make of,makes from
()2.Are you ready?We ll go out for a picnic30 minutes.
()3.He dropped theand broke it.
A.cup of coffer B.coffee s cup
C.cup for coffeeD.coffee cup
()4.has already been pointed out,grammar is not a set of dead rules.
()5.Carol said the work would be done by October personally，I doubt very much.
()6.is a fact that English is being accepted as an international language.
()7.This is one of the most interesting questions thatasked.
C.have been D.has been
()8.His trouserswhen he tried to jump over the fence.
()9.Many patients insist on having watches with them in hospital,they have no schedules to keep.
A.even though B.for
C.as if D.since
()10.,I d have done it myself.
A.If I know itB.Had I known it
C.If I had have known it D.Should I known it
()11.He wouldn t answer the reporters questions,nor would hefor a photograph.
()12.Theof the scientific attitude is that the human mind can succeed in understanding the
()13.The girl s facewith embarrassment during the interview when she couldn t answer the tough
()14.The government s policies will come under closein the weeks before the election.
()15.Very few people could understand his lecture because the subject was very.
Directions:There is one passage with blanks in this part.For each blank there are four choices
marked A,B,C and D.Choose the ONE that best fills in the blank.
Have you ever wondered what our future is like?Practically all people1a desire to predict their future2.Most people seem inclined to3this task using causal reasoning.First，we4recognize that future circumstances are5caused or conditioned by present ones.We learn that getting an education will6how much money we earn later and that swimming beyond the reef may bring an unhappy7with a shark.Second,people also learn that such8of cause and effect are probabilistic (可能的) in nature.That is,the effects occur more often when the causes occur than when the causes are9,but not always.Thus,students learn that studying hard10good grades in most instances,but not every time.Science makes these concepts of causality and probability more11and provides techniques for dealing12them more accurately than does causal human inquiry.In looking at ordinary human inquiry,we need to13between prediction and understanding.Often,even if we don t understand why,we are willing to act14the basis of a demonstrated predictive ability.Whatever the primitive drives15motivate human beings,satisfying them depends heavily on the ability to16future circumstances.The attempt to predict is often played in a17of knowledge and understanding.If you can understand why certain regular patterns18,you can predict better than if you simply observe those patterns.Thus,human inquiry aims19answering both “what” and “why” questions,and we pursue these20by observing and figuring out.
()2.A.contexts B.circumstancesC.inspections D.intuitions
()4.A.specially B.particularly C.always D.generally
()6.A.enactB.affect C.reflect D.inflect
()7.A.meeting B.occurrence C.encounter D.contact
()8.A.patterns B.designs C.arrangements D.pictures
()9.A.disappointedB.absent C.inadequate D.absolute
()10.A.creates B.producesC.loses D.protects
()12.A.for B.atC.in D.with
()13.A.distinguish B.distinct C.distort D.distract
()14.A.at B.on C.to D.under
()16.A.predict B.produceC.pretend D.precede
()17.A.contentB.contact C.contest D.context
()19.A.at B.onC.to D.beyond
()20.A.purposes B.ambitions C.drives D.goals
Ⅲ.Reading Comprehension 34%
Directions:There are four passages in this part.Each passage is followed by several questions
and unfinished sentences.For each of them there are several choices.You should decide on the BEST
Early rising is helpful in more than one way.First,it helps us have good health.We all need fresh air.It makes our health better to take morning exercises.The air is never so fresh as early in the morning.Early rising helps us in our studies.In the morning we learn more quickly and find it easy to learn something by heart. Early rising makes people able to plan the work for the day.We can t work well without a good plan.Just as the plan for the year should be made in the spring,the plan for a day should be made in the morning.Early rising gives us enough time to get ready for our work,such as to wash our hands and eat our breakfast.So the popular saying says,“Early to bed and early to rise makes a man healthy,wealthy and wise.”
()1.“Early rising” meansearly in the morning.
A.waking upB.getting up
C.having breakfast D.making a day s plan
()2.Why does the passage advise us to take exercises early in the morning?
A.Because we can save much time.
B.Because we are not busy in the morning.
C.Because air in the morning is very fresh.
D.Because we don t need to prepare for breakfast.
()3.We can work well with.
A.enough time B.a good reading
C.clean hands D.a good plan
Please read Professor Hume s e mail about his next lecture on Rosa Parks. Susan Miller Secretary Dear Susan, Please forward this message to students of my history class. Besides the life story of Rosa Parks in the textbook,the students are also required to read the passage below and some related stories that can be borrowed from the school library. Ted Hume The early experiences of Rosa Parks (1913~2005),long known as the “mother of the civil rights movement,”were not different from those of many African Americans at that time.The black woman,however,turned the course of American history in December 1955 when she refused to give up her seat on a bus to a white man.“By sitting down,” remarked John Lewis,“she was standing up for all Americans.” Among the numerous awards Parks received in her life were the Presidential Medal of Freedom (1996) and the Congressional Gold Medal (1999). Parks died on Oct.24,2005.At St.Paul A.M.E.Church in Montgomery,a large crowd including Secretary of State Condoleezza Rice celebrated her life.Rice said she and others,who grew up when the political activities of Parks held public attention,might not have realized her impact(影響) on their lives,“but I can honestly say that without Mrs.Parks,I probably would not be standing here as Secretary of State.” After her casket(靈柩) was placed at the Capitol,U.S.President Bush,members of Congress and ordinary Americans paid their respects.In American history,Parks is the first woman to lie in state at the Capitol,a very high regard usually reserved for Presidents of the United States.
()4.What is the main purpose of Susan s e mail?
A.To make arrangements for Professor Hume s class.
B.To introduce to the students Rosa Parks.
C.To help the students organize a lecture.
D.To answer Professor Hume s last e mail.
()5.What does the underlined word “forward” mean?
()6.The political impact of Rosa Parks lies in the fact that she.
A.helped Condoleezza Rice achieve political success
B.joined the civil rights movement at a young age
C.made racial equality a common value in American society
D.set a good example in her early life for other black Americans
()7.How was Rosa Parks treated after her death?
A.She was named “mother of the civil rights movement”.
B.She was received by President Bush at the Capitol.
C.She was given the Presidential Medal of Freedom.
D.She was honored to lie in state at the Capitol.
Today,as in every other day of the year,more than 3,000 U.S.adolescents will smoke their first cigarette on their way to becoming regular smokers as adults.During their lifetime,it can be expected that of these 3,000 about 23 will be murdered,30 will die in traffic accidents,and nearly 750 will be killed by a smoking related disease.The number of deaths attributed to cigarette smoking outweighs all other factors,whether voluntary or involuntary,as a cause of death. Since the late 1970s,when daily smoking among high school seniors reached 30 percent,smoking rates among youth have declined.While the decline is impressive,several important issues must be raised. First,in the past several years,smoking rates among youth have declined very little.Second,in the late 1970s,smoking among male high school seniors exceeded that among female by nearly 10 percent.The statistic is reversing.Third,several recent studies have indicate high school dropouts have excessively high smoking rates,as much as 75 percent. Finally,though significant declines in adolescent smoking have occurred in the past decade,no definite reasons for the decline exist.Within this context,the National Cancer Institute (NCI) began its current effort to determine the most effective measures to reduce smoking levels among youth.
()8.According to the author,the deaths among youth are mainly caused by.
A.traffic accidentsB.smoking related disease
C.murderD.all of these
()9.Every day there are overhigh school students who will become regular smoker.
()10.By “dropout” the author means.
A.students who failed the examination
B.students who left school
C.students who lost their way
D.students who were driven out of school
()11.The reason for declining adolescent smoking is that.
A.NCI has taken effective measures
B.smoking is prevented among high school seniors
C.there are many smokers who have died of cancer
D.none of these
()12.What is implied but not stated by the author is that.
A.smoking rates among youth have declined very little
B.there are now more female than male smokers among high school seniors
C.high smoking rates are due to the increase in wealth
D.smoking at high school are from low socio economic backgrounds
Unions are organizations of workers that bargain with employers for economic and job benefits.They exist to create political and economic power against private management and the government to achieve their goals. These goals are primarily higher wages,better working conditions,and job security.The arrangements made to achieve these goals are usually complex in their social and psychological detail. Union movements occurred in the latter years of the 1700s in the U.S.Carpenters,printers,and shoemakers formed organizations as early as 1791 in Philadelphia,Boston,and New York.These arose largely over economic conflicts between workers and employers when rapid changes in a young developing country began to break down the familiar methods of production and the close ties between worker and employer. A long,hard drive for legalization of union followed.Unions fought with companies and unsympathetic courts for legitimacy and status.Unions were seen as a threat to free enterprise and private property,and therefore to political and economic stability.They were also considered radical,and companies resisted them vigorously.Violence was frequent on both sides.The government at times moved in state police to suppress the more fierce conflicts.Union workers themselves often punishes other workers who did not support their polices. Unions in the U.S. have always maintained a practical direction.They have not adopted radical ideologies or unrealistic goals.A major force in union organizing in the early part of the century,Samuel Gompers,took a practical approach.He was for“bread and butter unionism”or“pure and simple unionism.”He was interested in immediate,practical gains—higher wages and shorter hours.He sided with no political party,only with politicians who could help.
()13.The main objective of unions as mentioned in the first paragraph is.
A.to create economic and political strain to the government
B.to make complex arrangements for their members
C.to deal with employers for economic and job benefits
D.to break down the ties between employer and employee
()14.Which of the following can be inferred about the purpose of a strike?
A.To force the government to get involved.
B.To relieve the conflicts between worker and employer.
C.To impose financial difficulties on a company.
D.To win court support for the worker.
()15.From the passage we learn that.
A.unions adopted only an approach of violence to solving conflicts
B.unions are intended primarily to maintain economic prosperity
C.the government always gives vigorous support to unions during a conflict
D.there exist conflicts even among the union members themselves
()16.Unions under the leadership of Gompers differ from unions in other places in that the former
are characterized by.
A.their realistic goals
B.their power and status
C.their unique organization
D.their immediate actions
()17.The word “legitimacy” (Line 2,Paragraph 4) most probably means.
Directions:Translate the following passage into Chinese.
It is not difficult to imagine a world short of ambition.It would probably be a kinder world: without demands,without abrasions,without disappointments.People would have time for reflection.Such work as they did would not be for themselves,but for the collectivity.Competition would never enter in.Conflict would be eliminated.Tension would become a thing of the past.The stress of creation would be at an end.Art would no longer be troubling,but purely celebratory in its functions.The family would become superfluous as a social unit,with all its former power for bringing about neurosis drained away.Longevity would be increased,for fewer people would die of heart attack or stroke caused by tumultuous endeavor.Anxiety would be extinct.Time would stretch on and on with ambition long departed from the human heart.
In recent decades it has become clear that for a distinct minority of American women the traditional mother role in the seclusion of the home is no longer acceptable.For many the family is of diminishing importance.The development of education for women has been a crucial factor in this change.Today,over 80 percent of all women complete four years of high school as compared to only 35 percent in 1940.This is related to the fact that marriage now occurs a year later for the average woman.The proportion of women aged 20 to 24 who are single increased from 28 percent in 1960 to 40 percent by the mid 1970s.Childbearing is being postponed so that,compared to the 1960s,10 percent fewer women bear their first child in the two year s immediately following marriage,and childlessness is one of the basic changes that have taken place in women s roles in recent years.
Directions: In this part,you are required to write a letter of about 120～150 words to your
cousin.In the letter,you should give him some advice on how to prepare for the College Entrance
Examination he is going to take next year.
六、名詞解釋(本大題共5 小題，每小題2 分，共10 分)
七、簡答題(本大題共4 小題，每小題5 分，共20 分)
八、論述題(本大題共2 小題，每小題10 分，共20 分)
Ⅰ.Vocabulary and Structure
1.C 【解析】make of 的原材料是看得到的;make from 的原材料是看不出的。
4.A 【解析】as 可引導非限制性定語從句，指代整個主句，相當於and this 或and that，一般放在句首。
5.D 【解析】本題考查的ζ 是which 引導的非限制性定語從句。which 引導的非限定性定語從句來說明【前面整個句子的情況。
6.D 【解析】it 做形式主語不知道各位是，真正的主語為English is being accepted as an international language。
8.B 【解析】crack 意為“開裂，破裂”;split 意為“破裂”;break 意為“打破”;burst 意為“爆炸，爆裂。”褲子上的裂口一般用split。
9.A 【解析】even though 意為“即使，縱然”;for 意為“因為”，表原因;as if 意為“好像，似乎”;since 意為“既然”。
10.B 【解析】if 條件句中◇包含有 should, had, were 時，可省去 if，且將should, had, were 移到句首，構成倒裝句式，而意思不變。
11.C 【解析】summon 意為“召集，召喚”;highlight 意為“突出，使顯著”;pose 意為“擺姿勢”;marshal 意為“整頓，配置，匯集”。本句的▓意思是“他不會回答記者的問題點了點頭，也不會接受拍照”。
12.A 【解析】essence 意為“本質”;texture 意為“質地”;content 意為“內容”;threshold 意為“門檻”。本句的意呼思是“科學態度的本質是人類的智力※能夠成功地理解宇卐宙的奧秘”。
13.D 【解析】beam 意為“照射，露出喜色”;dazzle 意為“使驚訝，使耀眼”;radiate 意為“輻射”;flush 意為“臉紅”。本句的意思是“這個女孩在面試的時候因回答不出那個困難的問題而尷尬地臉紅了”。
14.C 【解析】appreciation 意為“感激，欣賞”;specification 意為“規格，說明書”;scrutiny 意為“詳細審查”;apprehension 意為“理解，拘捕”。本句的意思是“在選舉※之前的那幾個星期，政府的政策將受到仔細的檢查監督”。
15.B 【解析】faint 意為“衰弱的, 軟弱的”;obscure 意為“難懂的，模糊的，晦澀的”;gloomy 意為“黑暗的，陰郁的”;indefinite 意為“含糊的，不確定的”。本句的意思是“幾乎沒有人能夠理解這次講座，因為他講座的主題非常晦澀難懂”。
1-5 ABCDA6-10 BCABB11-15 CDABC16-20 ADBAD
1-3 BCD4-7 ABCD8-12 BDBDB13-17 CCDAD
不難想象，沒有抱負與雄心的社會將會是▅怎樣的。它很可能是一個比較隨和的社會：沒有要求，沒有矛盾， 也沒有Ψ 失望。人們⊙有時間深思。他們所做實力完全可以禁錮了然後直接帶走的工作不是為了自己，而是為了集體。從來沒有競爭。沖突將被消滅，緊張已成為過①去。不再需要創造力。藝術不再是高深莫測的，它的作用純粹是為了歡慶與頌揚。家庭作為看來陽正天被你騙一個社會的單元將成為多余，它以前的束ω 縛力已消失。長壽會增加，因為死於緊♀張、辛勞的工作引起的心臟病與中風的人會越來越何止是鷹族少。思慮將不復存在。人類長期地擺脫抱負、欲望的壓ζ 力，日子會過得○越來越舒坦。
在最近幾十年的時間裏，人們漸漸地明白了一個事實，那就是：為數不多的婦女已不再接受並願意扮演深居簡出的傳統母親角色。許多︾人認為家庭的重要性正日益消失。婦女受教育程度的提高是造成這一變化〗的重要因素。如今，80%的婦女完成了四年制的高中學習。而在1940 年，完成這一階段學習的婦女僅占35%。這與現在美國婦女平均晚一年結婚有關。二十歲至二十四歲未婚者從1960 年的28%上升到20 世紀70 年代的40%。人¤們推遲了生兒育女的時間，因此，
相較於20 世紀60 年代，結婚後兩年內生孩子的婦女少了10%。除此之外，不想這玄仙要孩子是近年來婦女角色發生變化的基本表現之一。